Wat is CIDP?

Wat is CIDP?

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) is een groep zeldzame aandoeningen van de zenuwen waarbij spierzwakte en gevoelsstoornissen in armen en benen optreden. Meestal verergeren de klachten als er geen behandeling wordt gestart hoewel de klachten soms ook spontaan kunnen verbeteren. CIDP is een auto-immuunziekte: de afweerreactie van het lichaam keert zich tegen de isolerende laag van de zenuwen, het myeline. Door een combinatie van een behandeling die de ontsteking remt en revalidatie (bv. fysiotherapie) kan iemand op de langere termijn van CIDP herstellen, zij het soms met restverschijnselen.

  • CIDP begint meestal met langzaam toenemende spierzwakte in de armen en benen waardoor iemand slechter gaat lopen en sneller vermoeid raakt. Daarnaast treden vaak gevoelsstoornissen op zoals tintelingen en een slapend gevoel. CIDP kan ook pijn en vermoeidheid veroorzaken.
  • In sommige gevallen leidt CIDP ook tot verzwakking van de gezichtsspieren. De ademhalingsspieren zijn vrijwel nooit aangedaan.
  • De acute vorm van CIDP (A-CIDP) lijkt aanvankelijk op het Guillain-Barré Syndroom (GBS) omdat de verschijnselen in het begin snel toenemen. In tegenstelling tot GBS leidt CIDP echter nooit tot een volledige verlamming. Wanneer de ziekteverschijnselen na behandeling terugkomen, wordt vaak geconcludeerd dat er sprake is van een acuut verlopende CIDP (A-CIDP).

 Zie voor meer informatie ook de pagina over de kenmerken van CIDP.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag