Hieronder vindt u een overzicht van zorgverleners waar u zonder verwijzing terechtkunt. Behalve de huisarts gaat het hier om zorgverleners die naast in lokale instellingen óók in gespecialiseerd (spierziekte)revalidatieteams werkzaam kunnen zijn.
De lokale (eerstelijns)hulpverleners kunnen met vragen of voor advies altijd contact opnemen met hun collega’s uit de gespecialiseerde centra.
Huisarts
De huisarts blijft bij CIDP het eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over de gezondheid. Zo nodig verwijst de huisarts door naar specialisten of andere hulpverleners.
Fysiotherapeut
Een fysiotherapeut kan bij CIDP helpen om advies op maat te geven voor bijvoorbeeld energiemanagement en hand- en loopfunctie, om zo ondanks spierzwakte, balansstoornissen en vermoeidheid toch zo goed mogelijk te blijven bewegen. Hij kan begeleiding bieden bij het verantwoord opbouwen van spierkracht en conditie zonder de spieren te veel te belasten. Ook kan hij manieren van bewegen aanleren om pijn en vermoeidheid vanuit het bewegingsapparaat te voorkomen en te bestrijden.
Ergotherapeut
Een ergotherapeut geeft advies over manieren om dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, wassen, boodschappen doen, koken, eten en schrijven zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Zo nodig adviseert de ergotherapeut ook over het gebruik van hulpmiddelen en het aanpassen van de woning of werkplek en het aanvragen daarvan bij de gemeente of zorgverzekeraar.
Logopedist
Een logopedist helpt bij het omgaan met spraak- of slikproblemen. Als het spreken door verzwakking van de gezichtsspieren moeilijker wordt, kan hij oefeningen en hulpmiddelen voor de communicatie adviseren.
Diëtist
Onder- of overgewicht komt bij spierziekten vaak voor als gevolg van de veranderingen in het bewegings- en eetpatroon en de behandeling met corticosteroïden. Een diëtist kan adviseren over een menu dat onder- of overgewicht helpt voorkomen, voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten bevat en het herstel van de spieren ondersteunt.