Ziekteverschijnselen en klachten

CIDP begint meestal met langzaam toenemende spierzwakte in armen en benen met daarnaast gevoelsstoornissen zoals tintelingen, een slapend gevoel of pijn in armen en benen. Door de spierzwakte en gestoorde balans gaat iemand moeilijker lopen en raakt men sneller vermoeid.

Minder frequente lichamelijke complicaties van CIDP kunnen zijn: verzwakking van de aangezichtsspieren, slikklachten en dubbelzien. Blaas- en darmproblemen komen bij CIDP niet of nauwelijks voor.

Pijn en vermoeidheid zijn klachten die vaak voorkomen bij CIDP en soms lastig te behandelen zijn. Bij pijnklachten wordt beoordeeld of de pijn uit de zenuwen komt of door overbelasting van het bewegingsapparaat. Bij pijn uit de zenuwen (‘neuropathische pijn’) kunnen pijnstillers nodig zijn die hier gericht op werken. Bij overbelasting van het bewegingsapparaat en vermoeidheid helpt soms een combinatie van fysio- en/of ergotherapie.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag