Wat is het verschil tussen CIDP en MMN?

Wat is het verschil tussen CIDP en MMN?

Multifocale motore neuropathie (MMN) is een zenuwaandoening die op CIDP kan lijken. MMN is nog zeldzamer dan CIDP. MMN veroorzaakt echter alleen motorische klachten zoals krachtverlies en spierkrampen. Bij CIDP is daarnaast meestal ook sprake van gevoelsstoornissen, die kunnen leiden tot balansproblemen, tintelingen of een slapend gevoel. Verder is MMN altijd asymmetrisch (dus in één hand of voet) en treden de klachten vaker op in de armen. Bij CIDP kunnen de klachten zich in beide armen en benen en zowel in boven- als onderarmen en benen voordoen.

Daarnaast kan MMN alleen met IVIg worden behandeld en kunnen mensen met MMN doorgaans niet stoppen met IVIg behandelingen. Bij CIDP is er keuze uit behandeling met IVIg, corticosteroïden of plasmaferese en kan bij een aanzienlijke deel van de mensen de behandeling op termijn ook weer gestaakt worden.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de specialisten van het expertisecentrum via het contactformulier. Zij helpen u graag.
Stel een vraag